Avslutade projekt | BioDriv Öst

Om ossAvslutade projekt

Transportutmaningen

Projektledare: Felix Ek

Projekttid: 2018-2022

Projektets syfte är att verka för att fler företag och offentliga aktörer ska ställa om sina fordon och drivmedel till förnybara alternativ. Detta görs genom ett flertal aktiviteter, bland annat:

  • Genomföra seminarier i regionen
  • Erbjuda företag och offentliga organisationer att prova en elbil eller gasbil i verksamheten under en vecka
  • Söka upp och föra dialoger med företag i regionen, framför allt företag med många fordon samt företag med tunga fordon
  • Få fler företag och offentliga aktörer att anta Fossilfritt Sveriges utmaningar inom transportområdet
  • Bevaka offentliga upphandlingar med stor påverkan på transportområdet

Extra fokus i projektet är el och biogas samt Fossilfritt Sveriges utmaningar Tjänstebilsutmaningen och Transportutmaningen.

Projektet genomförs i samarbete med Fossilfritt Sverige och finansieras av Klimatklivet och Biogas Öst.

Läs mer om projektet och hur ni kan få stöd och hjälp här.

Klimatklivet och Klimatpremien är två stöd som kan användas om en organisation vill köpa in en miljölastbil. I det här materialet har vi på ett lättöverskådligt sätt försökt att sammanfatta hur de två stöden skiljer sig ifrån varandra för att underlätta valet av stödystem för er organisation.


Spetskraft 2020

Projektledare: Martin Ahrne

Projekttid: 2018-2019

I Spetskraft 2020 ligger fokus på att utveckla lösningar så att fler elfordon kan laddas utan ytterligare påfrestning på elnätet. Genom att kombinera lokal elproduktion med effektstyrning och batterilager kan laddmöjligheter snabbt byggas ut på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt i väntan på elnätsförstärkningar som normalt tar många år.

I projektet kommer förutsättningarna vid Uppsalas nya bussdepå att studeras som pilot-case för att undersöka hur en ökad elektrifiering av bussflottan kan genomföras där det finns begränsningar i elnätet. Lärdomar från projektet kommer att kunna användas för att främja storskalig elektrifiering av alla typer av elfordon, underlätta etablering och utveckling av elintensiva industrier och företag, minska kostnader för nätförstärkning samt bidra till ett bättre nyttjande av lokalproducerad el på platser där elnätet är svagt.

Projektet drivs av BioDriv Öst med finansiering från Vinnova, Region Uppsala, Region Örebro län, Svealandstrafiken och Keolis. Projektet genomförs i samverkan med bland annat RISE, Uppsala universitet, SLU, STUNS och Power Circle utöver finansiärerna.


Fossilfritt 2030

Projektledare: Ulf Troeng, Martin Ahrne, Björn Isaksson, Olof Gunnarson

Projekttid: 2020-2022

Projektet handlar om att uppnå offensiva mål om fossilfrihet, driva på och underlätta transportsektorns omställning samt utgöra ett föredöme. Offentliga aktörer i Uppsala, Örebro, Stockholm, Östergötland, Södermanland och Västmanland ska vid projektets avslut ha minskat sin klimatpåverkan med 20 procent.

Fossilfritt 2030 består av fyra projekt, varav BioDriv Öst driver tre av dem. Fossilfritt 2030 - Transporter i Uppsala län, Fossilfritt 2030 - Fordon och Drivmedel samt Fossilfritt 2030 - Transporter i Stockholms län ägs och drivs av BioDriv Öst. Fossilfritt 2030 - Rena resan ägs och drivs av Region Örebro län.

Deltagande organisationer får stöd inom områdena fordon, drivmedel och infrastruktur samt hållbart resande. Stödet kan bestå av till exempel individuell rådgivning, kompetensutveckling eller nätverksmöten.

Fossilfritt 2030 finansieras av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden samt av regionerna och länsstyrelserna i Uppsala, Västmanland, Sörmland, Stockholm, Östergötland, Örebro samt Stockholms län, Stockholms stad, Storsthlm, BioDriv Öst samt cirka 40 kommuner i östra Mellansverige. Besök projektets hemsida och läs mer i informationsbladet.

 


Förstudie för effektiva och uppkopplade transportsystem i Västerås

Projektledare: Martin Ahrne

Projekttid: jan 2021–okt 2021

För att tillgodose ett förändrat energibehov till följd av en växande befolkning, förändrat mobilitetsbeteende och en ökad elektrifiering behövs mer kunskap om samspelet mellan fordon, infrastruktur och användare. Därför har Västerås stad i samverkan med BioDriv Öst initierat en förstudie för att påskynda övergången till ett klimatneutralt transportsystem.

Målet med projektet Förstudie för effektiva och uppkopplade transportsystem i Västerås är att skapa en plattform för samarbete och forskning som påskyndar elektrifieringen och effektiviseringen av transportsystemet i Västerås. Det kan till exempel handla om att öka samverkan mellan elnätsföretag, offentlig sektor och kollektivtrafikaktörer. Efter projektets avslut ska kunskap från förstudien kunna integreras i andra elektrifieringsprojekt.

Västerås stad är projektägare och projektet leds av BioDriv Öst. Övriga deltagare är ABB, Mälardalens högskola, Tvinn, Mälarenergi, Bostads AB Mimer och Svealandstrafiken. Utöver projektparterna kommer fler aktörer från bland annat fordonsindustrin bjudas in till samverkan. Förstudien pågår under nio månader med start i januari 2021. Finansiering sker genom Vinnova samt projektets deltagare.


Vägval 2030

Projektledare: Felix Ek

Projekttid: 2018-2020

Vägval 2030 är ett samverkansprojekt som drivs av Region Örebro län i samverkan med BioDriv Öst samt Örebro universitet och Sveriges Åkeriföretag. Projektets mål är att ta fram en handlingsplan för hur Region Örebro ska arbeta för att ställa om fordon och drivmedel i riktning mot att nå målet om att minska utsläppen av växthusgaser i transportsektorn med 70 % till 2030 jämfört med 2010. Handlingsplanen tas fram genom att först identifiera nuläget i regionen avseende fordon, drivmedelsanvändning och förutsättningar för biodrivmedelsproduktion. Därefter tas en målbild för 2030 och olika framtidsscenarier för utvecklingen vad gäller transportsystemet i Örebro län fram och utifrån dessa görs en gapanalys mellan nuläge och målläge. Det mynnar ut i en handlingsplan för omställning av transportsektorn i länet, där de områden som för regionen anses viktigast att arbeta inom identifieras och prioriteras. Handlingsplanen ska också specificera åtgärder och tidshorisonter och genomförandeplaner med preciserade milstolpar.


Fossilfritt 2030 - Fossilfria och effektiva transporter i östra Mellansverige

Projektledare: Björn Isaksson

Projekttid: 2016-10-01 - 2020-01-31

Projektet handlar om att uppnå offensiva mål om fossilfrihet, driva på och underlätta omställningen samt utgöra ett föredöme. 17 Offentliga aktörer i Sörmland, Västmanland och Uppsala ska vid projektets avslut ha minskat sin klimatpåverkan från transporter med 20 procent genom att i större utsträckning än tidigare effektivisera sitt transportarbete, ställa om de egna fordonsparkerna samt upphandla förnybara transporter. De offentliga aktörerna har därmed även bidragit till en grön regional tillväxt, skapat en utökad infrastruktur och marknad för förnybara alternativ inom transportsektorn samt påskyndat omställningen till en cirkulär ekonomi.

Deltagande organisationer får stöd inom områdena förnybara drivmedel, energieffektivare transporter och beteende-förändringar. Stödet kan bestå av till exempel individuell rådgivning, kompetensutveckling eller nätverksmöten.

Projektet finansieras av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala utvecklingsfonden samt Region Uppsala, Region Västmanland, Länsstyrelsen Södermanland, Länsstyrelsen Västmanland, Länsstyrelsen Uppsala och Biogas Öst. 

Projekthemsida


Hållbara transporter i Östergötland

Projektledare: Martin Ahrne

Projekttid: 2017-01-01 - 2019-12-31

Projektets syfte är att region Östergötland ska ta ett samlat grepp på resurser och möjligheter, när det gäller omställningen till en fossiloberoende transportsektor. Genom kunskapsinsamling och analys ska grunden läggas till en utveckling av regionens framtida transportflöden som är i samklang med uppsatta mål om fossilfrihet. Utifrån förutsättningarna ska en strategi tas fram, som påskyndar omställningen till en hållbar transportsektor i Östergötland.


Utveckling Biodriv Öst

Projektledare: Olof Gunnarsson

Projekttid: 2017-02-23 - 2020-06-20

Omställningen till en fossilfri transportsektor är högaktuell och utgör en av våra största framtidsutmaningar. Dessutom
 är det ett utmanande arbete att nå fossilfria transporter på ett hållbart sätt. Det är lätt att fastna i komplexa och tidskrävande frågor då alternativen och möjligheterna är många. Få hjälp i arbetet genom BioDriv Öst - nätverket som driver på utvecklingen och tillhandahåller expertkompetens inom området med en tydlig anknytning till er region. Nätverket utgör också en plattform för samverkan och erfarenhetsutbyte för alla aktörer som går med och vill ligga i framkant i arbetet för fossilfria transporter.

BioDriv Öst har gemensamt initierats av regionens aktörer - för att stimulera utvecklingen av förnybara alternativ i transportsektorn i Uppsala, Västmanland, Södermanland, Örebro, Stockholm och Östergötlands län. Nätverket består redan av över fyrtio organisationer från såväl offentlig sektor, näringsliv som forskning.

Projektet finansieras av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden samt Region Uppsala, Region Örebro, Biogas Öst samt samtliga länsstyrelser och regioner i de sex länen.


 
 
 

Våra Medlemmar

  • Biogasbolaget i Mellansverige AB
  • Preem
  • Cortus Energy
  • Enköpings kommun
  • St1
  • Eskilstuna Energi & Miljö
  • Håbo kommun
  • IVL Svenska Miljöinstitutet
  • Käppalaförbundet
  • Lantbrukarnas Riksförbund
  • Nordic Gas Solutions
  • Region Uppsala
  • Region Örebro län
  • Region Östergötland
  • Region Sörmland
  • RISE Research Institutes of Sweden
  • Sala Heby Energi
  • Biokraft
  • SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet
  • Stockholm Gas
  • Stockholms Stad
  • Svensk Biogas
  • Gasum
  • Tekniska Verken i Linköping
  • Tyresö kommun
  • Uppsala kommun
  • Uppsala Vatten
  • VafabMiljö
  • Svealandstrafiken
  • Västerås Stad
  • Örebro kommun
  • Svensk Växtkraft
  • UL
  • Stockholm Vatten och Avfall
  • Järfälla kommun
  • Ekogas
  • Coop
  • Scania Sverige
  • Storsthlm
  • Linköpings kommun
  • Best Transport
  • Neste
  • Region Västmanland
  • Region Stockholm
  • ICA
  • Linköpings universitet
  • Länsstyrelsen Västmanland
  • Strängnäs kommun
  • Mälarhamnar
  • Svenska Retursystem
  • Danderyds kommun
  • Degerfors kommun
  • Fagersta kommun
  • Hallsbergs kommun
  • Heby kommun
  • Huddinge kommun
  • Karlskoga kommun
  • Katrineholms kommun
  • Lekebergs kommun
  • Lindesbergs kommun
  • Mjölby kommun
  • Motala kommun
  • Norrtälje kommun
  • Nykvarns kommun
  • Nyköpings kommun
  • Nynäshamns kommun
  • Salems kommun
  • Sollentuna kommun
  • Sundbybergs stad
  • Södertälje kommun
  • Tyresö kommun
  • Upplands-Bro kommun
  • Upplands Väsby kommun
  • Vallentuna kommun
  • Värmdö kommun
  • Åtvidabergs kommun
  • Finspångs kommun