Upphandling

Vägledning för klimatsmart offentlig upphandling

Hastigheten i övergången från fossil energi till förnybart bestäms politiskt med hjälp av styrmedel som skatter, avgifter och andra beslut på nationell nivå. På lokal och regional nivå har offentlig sektor ett starkt styrmedel i sina upphandlingar av fordon, drivmedel, transporttjänster och entreprenader. BioDriv Öst har i samverkan med Ecoplan In Medio tagit fram den här vägledningen som en guide till upphandlare, verksamhetsansvariga, miljöansvariga samt styrande lokala och regionala politiker. De verktyg och handledningar som finns hos Upphandlingsmyndigheten och andra ger inte alltid tillräcklig vägledning.

Läs mer »

Standardkrav för klimatsmart offentlig upphandling av transporter

Syftet med vägledningen är att underlätta konkret tillämpning av mer enhetliga miljökrav på fordon och drivmedel vid upphandling av transportintensiva tjänster. Vägledningen tar sin utgångspunkt i Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier och listar standardskrivningar som utifrån aktuell upphandling och lokala förutsättningar kan kombineras på olika sätt.

Läs mer »

Exempel och erfarenheter från klimatsmart offentlig upphandling av fordon och transporter

Genom att tillämpa tuffa miljökrav kan kommuner och regioner göra stor skillnad på såväl lokal som nationell nivå. I det här materialet presenteras sexton konkreta exempel som bidrar med inspiration och viktiga lärdomar på områdena arbetsmaskiner, entreprenader och renhållning, persontransporter samt gods- och varutransporter. Samtliga exempel fokuserar på fall där kommuner och regioner har lyft blicken och ställt någon form av teknikspecifika krav för att bidra till en större bredd av miljö- och samhällsnyttor.

Läs mer »
Faktablad Clean Vehicles Directive (CVD)

Faktablad Clean Vehicles Directive (CVD)

EU har beslutat att det i offentliga upphandlingar av fordon samt vissa transporttjänster ska vara en viss andel av specifika fordonstyper, enligt EU:s definition på ”rena fordon”. Direktivet kallas Clean Vehicles Directive (CVD) och är implementerat i svensk lagstiftning. I faktabladet kan du läsa om vilka upphandlingar som omfattas av lagen samt hur kraven appliceras på lätta och tunga fordon.

Läs mer »

Ny mall hjälper upphandlare att göra rätt

Arbetar du med att upphandla fordon och transporter i offentlig sektor? Då behöver du redovisa att ni uppfyller kraven på ”rena fordon” enligt EU-direktivet Clean Vehicles Directive. Nu har BioDriv Öst tagit fram en mall som ska göra rapporteringen enklare. I artikeln berättar Matti Härsing, mobilitetssamordnare på Region Sörmland och Ulf Troeng, sakkunnig i styrmedel och upphandling på BioDriv Öst mer om arbetet med mallen och hur den kan användas.

Läs mer »

Mallar för uppföljning

I Uppföljningsmallen kan leverantörer redovisa vilka fordon, arbetsmaskiner och drivmedel de använder i ett avtal, vilket underlättar för den upphandlande aktören att följa upp att de klimat- och miljökrav som ställts i upphandlingen efterlevs. För att få en översiktlig sammanställning över energianvändning och klimatpåverkan från transporter och arbetsmaskiner i flera olika avtal där uppföljningsmallen används kan Mall för Sammanställning användas. Data kan enkelt kopieras från uppföljningsmallen till denna mall.

Läs mer »
Tuffa miljökrav i upphandlingar

Tuffa miljökrav i upphandlingar

Samordningsvinster och bättre priser får allt fler kommuner att haka på gemensamma upphandlingar av miljöfordon. Upphandlingar är tidskrävande och det är lätt att snubbla på det finstilta. Gemensam förnyad konkurrensutsättning, FKU, ökar takten i omställningen.

Läs mer »

Transportupphandling med Sveriges miljömål i fokus

Sveriges miljömål sätter ramarna för Sveriges miljöarbete och vilka områden som bör prioriteras i detta arbete. År 2019 spåddes endast 1 av dessa 17 mål att uppnås. Studien i denna rapport syftar till att stötta arbetet med att uppnå målen genom att använda den stora potential för miljönytta som offentlig upphandling representerar. I studien har fokus varit på busstrafik och lastbilstransport då det finns en lång historia av grön offentlig upphandling i dessa segment och de är båda segment där offentligheten är stora kunder.

Läs mer »

Film om DRIV-modellen

DRIV-modellen är en strategisk drivmedelsprioritering som underlättar rätt lösning på rätt plats och säkerställer att en fossilfri fordonsflotta kan nås på ett genomtänkt sätt. Alla förnybara drivmedel behöver utvecklas parallellt för att klara uppsatta klimatmål. Modellen tar dessutom hänsyn till flera samhällsmål för hållbar utveckling och har tagits fram via forskning och marknadsanalys. I filmen berättar Martin Ahrne, sakkunnig elektrifiering & biodrivmedel på BioDriv Öst mer om modellen.

Läs mer »

Film om reduktionsplikten

Reduktionsplikten är en lag som innebär att drivmedelsleverantörer måste blanda in biodrivmedel i vanlig bensin och diesel för att sänka klimatpåverkan. Lagen anger hur mycket utsläppsreduktion varje leverantör ska uppnå i sin årliga försäljning, det vill säga hur mycket koldioxidutsläppen måste minska tack vare inblandningen av biodrivmedel. I filmen berättar Josefin Holmgren, kommunikatör på BioDriv Öst mer om lagen.

Läs mer »