mar192024
Tid: 12:00 e m - 5:00 e m
Plats: Linköping
BioDriv Öst

Datum: 19 mars 2024
Plats:  LINK Business Center, Gamla Tanneforsvägen 92, Linköping
Lunch: 12.00–13.00 (kostnadsfritt för anmälda)
Seminarium: 13.00–15.30
Studiebesök: 15.30–17.00 (NIO Power Swap Station i Mantorp)
Anmälan: Via formuläret senast 12 mars
Frågor: Vänligen kontakta tina.lovrander@biodrivost.se,
070–432 71 16

Välkommen till BioDriv Östs seminarium om fossilfria drivmedel!

Seminarium: En drivmedelsmarknad i förändring – vart är vi på väg?
Arbetar du med ditt företags transportlösningar? Eller är du verksam i organisationens hållbarhetsarbete? Då vill BioDriv Öst bjuda in dig till en intressant eftermiddag med högaktuella föredrag och samtal om marknadsutveckling, omvärldsanalys och framtidsspaning inom transportsektorns omställning!

Samma dag arrangeras även BioDriv Östs årsmöte. Läs mer om det här.

EFTERMIDDAGSPROGRAM:

 • Välkommen!
  Jan Owe-Larsson (M) ordförande trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland hälsar välkommen till seminariet.
 • Battery swapping
  Per Lindahl från Logistikia, Östergötlands logistikkluster med fokus på näringsliv och samhällsutmaningar, berättar om den nya elfordonstekniken som tagit Kina med storm. Reflektioner från den kinesiska elektrifieringen i allmänhet och om batteribyte på tunga lastbilar i synnerhet – och vad det kan betyda för Sverige.
 • Vad händer med marknaden för HVO100 efter den sänkta reduktionsplikten
  Samtal med Magdalena Streijffert, Public Affairs Manager på Preem AB, som svarar på era frågor.
 • Flytande biogas – drivmedlet som slagit igenom stort på lastbilsmarknaden
  Användningen av LBG i tunga fordon 20-faldigades i Sverige mellan åren 2019 och 2022. Hör om detta och planer på ökad produktion i Linköping. Erik Nordell, Product manager på Tekniska verken i Linköping AB, berättar allt vi behöver veta om detta närproducerade drivmedel.
 • Framtidsspaning från forskningen
  Jonas Forsberg, Postdoc, Luleå Tekniska Universitet, berättar om rykande färska modellbaserade analyser av transport- och energisystemets omställning och vad detta kan betyda på regional och nationell nivå.

Dagen avslutas med ett spännande studiebesök där battery swapping kan bevittnas i praktiken! Detta sker på NIO Power Swap Station i Mantorp. Därtill provkörning av NIO:s elbilar.

Seminariet är kostnadsfritt och alla föranmälda bjuds på lunch och tårta!

Kom och dela med dig av erfarenheter och utmaningar från din egen verksamhet. Tillsammans driver vi omställningen till fossilfrihet!

Seminariet genomförs inom projektet Grönt Näringsliv. Projektet underlättar klimatomställningen för näringslivsaktörer inom sektorerna industri, vägtransport och sjöfart. Finansiering sker genom Tillväxtverket via den Europeiska regionala utvecklingsfonden och av Region Stockholm, Region Sörmland, Region Uppsala, Region Västmanland, Region Örebro län och Region Östergötland tillsammans med biogasaktörer samt BioDriv Öst.